2010. november 8., hétfő

Közösségi oldalak uniós szabályozása

Az Európai Bizottság kötelezni akarja az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy a felhasználók gyorsan és egyszerűen törölhessék személyes adataikat, így például fényképeiket vagy ismerőseik listáját.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos felül akarja vizsgálni az 1995ös adatvédelmi irányelvet, azt az eredményt akarja elérni, hogy az új technológiai fejlődésekhez jobban igazodjanak az előírások.

A különböző közösségi oldalak üzemeltetőit (pl. Facebook) arra kötelezné, hogy teremtsék meg a felhasználók számára azt a jogot, hogy a korábban közzétett adataikat nyomtalanul eltüntessék az oldalról.

Az EU jövő tavasszal kíván előállni jogszabályi javaslatokkal, amit a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, illetve az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Reding szerint a felhasználók személyes adataihoz csak a terrorizmus illetve a szervezett bűnözés megakadályozása végett szükséges hozzáférniük. Ezzel a kezdeményezéssel mellesleg az igazságügyi biztos azt is el akarja érni, hogy személyiségi jogok sértése esetén könnyebben lehessen büntető eljárást végezni.

Forrás: http://hvg.hu/Tudomany/20101104_europai_unio_facebook_szabalyozas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése